روزنامه صبا

روزنامه صبا

امیر اکبری:

نمایش‌های بداهه با لهجه‌های محلی


هر روز در برنامه «صبح صبا» با گزارشگران شهرستان‌ها ‌ارتباط تلفنی می‌گیریم.

برنامه‌های صبحگاهی رادیو ویترین شبکه‌شان هستند و هرکدام بنا به مأموریت‌شان سعی می‌کنند طیف وسیعی از شنونده‌های رادیو با سلیقه‌های مختلف و قومیت‌های متنوع را در بخش صبحگاهی با خود همراه کنند. برنامه سازان صبحگاهی هم با علم به این ویژگی بهترین گویندگان و عوامل را انتخاب می‌کنند تا حال و هوای خوبی به برنامه‌های صبحگاهی بدهند. تهیه‌کننده برنامه‌ صبحگاهی در هر شبکه‌ای که باشد، فارغ از مأموریت‌های ویژه آن شبکه با ساختار تعریف‌شده‌ای برای برنامه‌های صبح آشنا است. نوع بهره‌گیری از متن و صدای گوینده، تحرک، ریتم و تمپوی برنامه، کیفیت و کمیت موسیقی، حجم اطلاع‌رسانی و اخبار، گزارش‌های محیطی زنده و تولیدی و از همه مهم‌تر موضوع محوری برنامه، از جمله مسائلی است که در ساخت برنامه صبحگاهی اهمیت دارد و می‌تواند معیاری برای مخاطب سحرخیز باشد.

برنامه «صبح صبا» که نزدیک به یک دهه روی آنتن رادیو صبا می‌رود، یکی از پرشنونده‌ترین برنامه‌های صبحگاهی است که به دلیل ریتم تند و فضای طنزآلودی که فراهم کرده، توانسته مخاطبان خوبی را با خود همراه کند. مخاطبانی که انتخاب‌شان موج اف ام ردیف ۱۰۵٫۵ و رادیو صباست، می‌دانند که کار و بار این برنامه به طور کلی خنداندن و دادن حال خوب به شنوندگانش است و اگر روزتان را در خانه یا در مسیر رسیدن به محل کار روی موج صبا تنظیم کرده‌اید، قطعا حالتان بهتر از قبل می‌شود. با عوامل این برنامه با نشاط گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

«صبح صبا» از برنامه‌های پرمخاطب رادیو صباست که شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۶:۳۰ تا ۸ صبح روانه آنتن می‌شود. البته نه اینکه فکر کنید همه چیز در لحظه اتفاق می‌افتد. درستش این است که عوامل برنامه از خروسخوان و حدود ساعت ۵ صبح به استودیو صبا در ساختمان شیشه‌ای می‌آیند و از همان جا برنامه به صورت زنده پخش می‌شود.

امیر اکبری تهیه کننده و سردبیر جوان برنامه اولین کسی است که سر صبحی در استودیو حضور دارد. او که کل محتوای برنامه را از روز قبل آماده کرده، در کنار مجری اصلی و بازیگر مجری آیتم‌های برنامه را می‌چیند. متن برنامه، محور اصلی و سوال پیامکی را در طول هفته سید ابوالفضل طاهری، سمیرا جعفری، عارفه فتحی، کیاوش کمالی فر، مهدی احدی نویسندگان این برنامه تهیه کرده به دست سردبیر می‌رسانند.

وی که علاوه بر تهیه، اجرای بخش‌هایی از برنامه را هم برعهده دارد، مهمترین ویژگی برنامه صبحگاهی رادیو صبا را ساختار طنزگونه آن دانسته و گفت: آنچه این برنامه را متمایز از سایر برنامه‌های صبحگاهی رادیو کرده و باعث شده مخاطب به نوعی تصمیم به عوض کردن موج رادیو نگیرد پرداخت طنزگونه به همه موضوعات و بخش‌های این برنامه است.

این تهیه کننده ادامه داد: از سال ۱۴۰۰به «صبح صبا» آمدم و رویکردمان در فصل جدید اطلاع‌رسانی و آگاهی بخشی آمیخته با طنز بوده‌‌است. بررسی موضوعات به شکل مسئله محور بوده و تلاش می‌کنیم خبرهای روز را با صراحت آمیخته به طنز بیان کنیم.

اکبری با اشاره به بخش «خبر خوب» بیان کرد: در این بخش خبرهای مثبت و اتفاقات خوبی که توسط ایرانیان رقم خورده را به گوش مخاطبانمان می‌رسانیم. همچنین در بخش دیگری به نام «باریکلا» عملکرد ۱۰ نفر از مسئولین و مدیران را بررسی کرده به آن‌ها باریکلا می‌گوییم. این ۱۰ تا باریکلا هم مورد استقبال قرار گرفته است.

وی افزود: در بخش «چه جالب»، مریم خادم پور دانستنی‌های جالب و کاربردی را بیان می‌کند و در بخشی با نام «کی چی گفت» مهبد قناعت‌پیشه در نقش پدربزرگ به گفته‌‌های مسئولان و مدیران واکنش نشان داده با سخنانشان شوخی می‌کند. و به جرأت می‌گویم که کسی نمانده از مسئولان که با او شوخی نکرده باشیم.

سردبیر «صبح صبا» با اشاره به رویکرد برنامه گفت: شعارما این است که ما با همه شوخی می‌کنیم. به بهترین برنامه صبحگاهی رادیو از دید ما خوش آمدید. با همین شعار می‌گوییم که «صبح صبا» از برنامه‌های پرمخاطب رادیوست و یکی از مشهورترین برنامه‌های صبحگاهی رادیویی محسوب می‌شود.

اکبری رویکرد برنامه را امیدآفرینی توصیف کرد و گفت: هر روز در بخش مشق «صبح صبا» پویشی را روی آنتن می‌بریم که بگویید چه کار خوبی انجام داده‌اید و بازخوردش چه بوده‌است. در این پویش شنوندگان با ارسال عکس و پیامک سوژه‌های جالبی را بیان کرده از دغدغه‌هایشان برای زندگی بهتر می‌گویند.

وی نمایش را بخش مهمی از این برنامه یک ساعت و نیمه دانست و گفت: نقطه قوت این برنامه بخش نمایشی است که به ازای هر آیتم یک نمایش روی آنتن می‌بریم. نمایش‌هایی که گاهی بداهه است و گاهی موضوعش از میان پیامک‌های مخاطبان انتخاب می‌شود.

این تهیه کننده رادیو صبا بداهه را بخش مهم و جداناپذیر این برنامه ۹۰ دقیقه‌ای دانست و افزود: اجرای بداهه آن هم روی آنتن زنده سختی‌ها و شیرین‌های خاص خود را دارد. البته همه ما خط قرمزهای رسانه را می‌شناسیم و رعایت می‌کنیم. اما در این زمینه فقط تجربه است که به داد آدم می‌رسد. در این زمینه نوع نگاه مجری و هوشیاری او در بیان و اجرا بسیار مهم است. اینکه حواسمان باشد به کسی توهین نکنیم و با شنوندگان‌مان محترمانه شوخی کنیم بخشی از این خط قرمزهای رسانه است که همه ما متوجه آن هستیم.

سردبیر این برنامه صبحگاهی با اشاره به بخش طنز آهنگ متذکر شد: هر چند ماه یک بار روی ملودی‌ها و موسیقی‌های مختلف صداگذاری کرده و با صدای مهبد قناعت پیشه یک اثر موسیقیایی تولید می‌کنیم.

اکبری به بخش پرطرفدار ۲۰ سوالی اشاره کرد و گفت: هر روز با در نظر گرفتن یک موضوع این بخش را با همراهی مجری و شنوندگان روی آنتن می‌بریم.

وی اضافه کرد: مخاطبان این برنامه از هر سنی و هر قشری هستند چه آنان که از رادیوی ماشین در حال رفتن به محل کار برنامه را گوش می‌کنند چه زنان خانه دار که در حال آماده کردن صبحانه هستند، اما آنچه که بین همه آن‌ها مشترک است علاقه‌مندی به طنز و نشاط و دور بودن از اخبار نگران کننده است و ما هم دقیقاً از همین ویژگی استفاده کرده و با تعریفی که از این شبکه وجود دارد در قالب طنز علاوه بر اطلاع رسانی سعی می‌کنیم با ترانه‌های شاد و آیتم‌های طنز، خنده را بر لب مخاطبانمان بیاوریم.

این تهیه کننده به آموزش لهجه و گویش‌های محلی ایرانی در «صبح صبا» اشاره کرد و گفت: با هدف تقویت و توجه به زبان‌ها، گویش‌ها‌و لهجه اقوام در فضایی متفاوت به آموزش لهجه‌ها ‌و گویش‌های مردم کشورمان پرداختیم.

اکبری در تشریح این بخش گفت: هر روز در برنامه «صبح صبا» با گزارشگران شهرستان‌ها ‌ارتباط تلفنی می‌گیریم و ضمن گفت‌وگو با آن‌ها ‌از گزارشگران می‌خواهیم هر روز سه کلمه از لهجه یا گویش محلی آن منطقه به ما و مخاطبان رادیو صبا آموزش دهند، همچنین تلاش می‌کنیم با تکرار این کلمه‌ها ‌در برنامه آن‌ها ‌را در ذهن مخاطبان ماندگار کنیم.

هنوز دیدگاهی منتشر نشده است