روزنامه صبا

روزنامه صبا

گفت‌وگو با عوامل « قهرمان»

نگاه قهرمانان را نسبت به ایران تغییر دادیم


خبرنگار صبا به بهانه پخش فصل دوم «مسابقه قهرمان» با عوامل این برنامه گفت‌وگویی انجام داده است.

مسابقات و برنامه‌های ورزشی از جمله قالب‌های محبوب تلویزیونی در تمام دنیاست. وقتی صحبت از رقابت ورزشی و مسابقه می‌شود نگاه همه به سمت رشد و استعدادیابی شرکت‌کننده‌ها در کنار نشاط و سرزندگی و جذابیت این مسابقه‌ها می‌رود که به دلیل خلق لحظات جذاب رقابت و برنده شدن، مخاطب را با خود همراه می‌کند. شبکه سه سیما که مخاطبش را به دیدن برنامه‌های هیجانی و جوان‌پسند عادت داده این بار فصل دوم مسابقه ««قهرمان» را به تهیه‌کنندگی پوریا ملک‌آبادی و اجرای ایمان قیاسی در ۳۰ قسمت ۶۰ دقیقه‌ای روی آنتن برده ‌است. مسابقه‌ای که در قیاس با نمونه مشابهش مسابقه «قوی‌ترین مردان ایران»، موفق‌تر عمل کرده و به نوعی گرته برداری از نمونه‌های مشابه خارجی‌اش است که رقابت بین قدرت بدنی، سرعت عمل و استقامت شرکت‌‌کنندگان را به نمایش می‌گذارد. آنچه مسابقه ««قهرمان» را از دیگر مسابقات رقابتی متفاوت می‌کند تأکید بر هوش و محاسبه زمان است که آن را در ردیف مسابقات «نینجا واریر» قرار می‌دهد. ضمن اینکه از فصل دوم به بعد بین‌المللی هم تسری پیدا کرده است و رقابت با رقبای خارجی علاوه بر تعامل و اشتراک قدرت بدنی به انتقال آموزه‌های فرهنگی داخلی و همنشینی و تعامل فرهنگی با شرکت‌کنندگان خارجی منجر شده‌است. «قهرمان» در فصل دوم با میزبانی قهرمانان کشورهای دیگر به بلوغ رسیده و به میزبانی بزرگ برای رقابتی تبدیل شده و در کنار سرگرم‌سازی فرهنگ‌ساز هم هست. خبرنگار صبا به بهانه پخش فصل دوم این مسابقه با عوامل این برنامه گفت‌وگویی انجام داده است.

پوریا ملک‌آبادی تهیه کننده: نگاه قهرمانان را نسبت به ایران تغییر دادیم

پوریا ملک‌آبادی که پیشتر او را با تهیه کنندگی برنامه‌های ورزشی «جام ۲۲» شبکه سه و«لذت فوتبال» شبکه ورزش سیما، می‌‌شناسیم این بار با حضور در فصل دوم «قهرمان» این برنامه را از وجه برنامه‌های سرگرمی تلویزیون به رقابت ورزشی و برنامه‌ای هیجانی سوق داد. وی درباره پیش تولید این مسابقه گفت: پیش تولید این برنامه که خیلی وسیع بود هفت ماه زمان برد و بیشترین وقتمان به هماهنگی برای حضور مهمانان خارجی اختصاص پیدا کرد. پیش‌تولید چنین مسابقه بزرگی با فضایی حدودا ۶۰۰۰ متری و تعبیه بیش از ۵۰ دوربین برای تولید آن و هماهنگی برای حضور ۴۰۰ تماشاگر و… چندین ماه طول کشیده است.

وی افزود: فصل دوم «قهرمان» را با فاصله گرفتن از فضای طنز و سرگرمی با توجه به نمونه خارجی آن یعنی «نینجا واریر» ساخته شده است. بر این اساس، سراغ قهرمان و نایب قهرمان‌هایی از کشورها رفتیم که هم اسم و رسم دار بودند و هم در کشور خودشان چندین مقام و مدال گرفته بودند.

این تهیه کننده در خصوص تفاوت این فصل با فصل یک اظهار داشت: چون به وجه بین‌المللی مسابقه وارد شدیم باید همه موارد را تغییر می‌دادیم. از شیوه اجرای بخش‌های مختلف مسابقه تا دکور برنامه که بزرگ‌تر و متفاوت‌تر شد و نسبت به فصل قبل حدود ۶۰ یا ۷۰ درصد تغییر کرده است. ما باید بر اساس استاندارد مسابقه «نینجا واریر» پیش می‌رفتیم و از این رو بازی‌هایی را به آن اضافه کردیم برای همین بخشی از مسابقات این فصل روی آب و بخش دیگر زیرآب بود.

وی ادامه داد: تفاوت مشهود دیگر وجه بین‌المللی برنامه بود. در این فصل میزبان ورزشکارانی از ۱۵ کشور جهان هستیم که در مصاف با حریفان ایرانی، رقابتی هیجان‌انگیز را به نمایش گذاشته‌اند. ضمن اینکه تفاوت عمده رقابت‌های این فصل این است که برخلاف رقابت‌های قبلی که تک نفره بود اکنون به شکل دو نفره اجرا می‌شود که همین دو نفره شدن، با توجه به ضرب‌آهنگ تند برنامه، هیجان ایجاد کرده ‌است.

ملک آبادی با اشاره به اهمیت وجه بین‌المللی این مسابقه گفت: از جمله تفاوت‌های فصل جدید «قهرمان» قرار گرفتن آن در تراز یک رقابت بین‌المللی است. حضور شرکت‌کنندگانی از آلمان، ایتالیا، پرتغال، هندوستان و… یک رقابت با استانداردهای بین‌المللی را به نمایش گذاشت و بین‌المللی شدن آن باعث شد فرم متفاوتی از این برنامه به مخاطب ارائه شود.

تهیه کننده «قهرمان» با اشاره به اهمیت حضور قهرمانانی از کشورهای مختلف جهان در ایران متذکر شد: ما ناخواسته نگاه قهرمانان ورزشی را نسبت به ایران تغییر دادیم. این حضور بخشی از ایران هراسی را از ذهن این ورزشکاران پاک کرد. خود مهمان‌های خارجی اعتراف می‌کنند که رقابت در این سطح را در ذهن نداشتند. اغلب‌شان از دیدن تهران شگفت‌زده‌اند و در مصاحبه‌هایشان از ایران تعریف می‌کنند و می‌گویند فکر می‌کردیم ایران جور دیگری است.

وی ادامه داد: ما به یک دستاورد فرهنگی در سطح بین‌المللی دست پیدا کرده‌ایم. هر کدام از این ورزشکاران در فضای مجازی خودشان از ایران تعریف کردند. وقتی برای این مهمانان خارجی سفرهای تفریحی گذاشتیم دیدند که در ایران جنگ و شلوغی نیست و باورشان نمی‌شد ما امنیت داریم و در آرامش و صلح زندگی می‌کنیم. ورزشکاران اروپایی تصویری کاملا وارونه از ایران در ذهن داشتند که این دعوت آن‌ها را شگفت‌زده کرد.

ملک آبادی با اشاره به چگونگی انتخاب ورزشکاران بین‌المللی از ۱۷ کشور جهان گفت: با همراهی برادران شریفی که در فدراسیون پارکور حضور داشتند و با مسابقات جهانی آشنا بودند قهرمانان پارکور و سنگ نوردی کشورهای مختلف مثل برزیل، لهستان، هند، روسیه، آلمان، ایتالیا، ایرلند را به برنامه دعوت کردیم. این افراد بارها در کشورهای مطرح اروپایی که این رقابت برگزار می‌شود حضور داشتند و برای اولین بار هم به کشور ما آمدند تا در یک رقابت واقعی و جنجالی حضور پیدا کنند.

به گفته این تهیه کننده حضور قهرمانان خارجی در این رشته ورزشی موجب ارتقای سطح ورزش در ایران می‌شود به طوری که سطح شرکت‌کنندگان داخلی ما به ‌نسبت سال قبل متفاوت شده و‌ آن‌ها با رقبای بزرگ‌تری روبرو می‌شوند.

وی درباره دکور این مسابقه توضیح داد: فضای مسابقه در سه بخش باشگاه، پشت صحنه و سازه اصلی و در حدود ۵۰۰۰ تا۶۰۰۰ متر است که با همراهی مهدی‌هاشمی طراح دکور بر اساس استانداردهای مسابقات «نینجا‌ واریر» طی چهار ماه طراحی و اجرا کردیم. تلاش کردیم چیزی را در رقابت شرکت‌کنندگان از دست ندهیم. وقتی قرار است به استانداردهای جهانی تبدیل شویم، باید ابزار آن را هم داشته باشیم.

ملک آبادی تصریح کرد: حدود ۵۰ دوربین در برنامه مستقر کردیم که با آخرین متد فیلمبرداری و همراهی فیلمبرداران حرفه‌ای لحظه‌ای از این رقابت را از دست ندهیم. در این نوع مسابقات امکان کات دادن نیست و دوربین نباید هیچ لحظه‌ای را از دست بدهد از این رو سعی کردیم بهترین گروه فنی را در برنامه مستقر کنیم.

تهیه کننده «قهرمان» با اشاره به اهمیت کار گروهی در این برنامه اظهار داشت: به واسطه حجم بالای کار، پنج گروه کارگردانی در نظر گرفتیم که همه کارگردانان حرفه‌ای هستند و کار را تحت نظر من جلو می‌برند. اغلب عوامل برنامه به زبان انگلیسی مسلط هستند، همکار تدارکات ما به دو زبان انگلیسی و ایتالیایی مسلط است که لازمه این برنامه بود. درعین حال گروهی از برنامه‌سازان هم مستندهای پروفایلی جالبی از نحوه تمرین شرکت‌کننده‌ها در شهرها و استان‌های مختلف و زندگی روزمره آن‌ها تهیه کردند که در نوع خود جذاب است.

ایمان قیاسی مجری: حضور ورزشکاران خارجی وجه فرهنگی مسابقه را پررنگ کرد

ایمان قیاسی به عنوان مجری در «قهرمان» نشان ‌داده که بهره‌گیری شبکه سه از تجربیات و استعدادهای جوان و کاربلد درست بوده ‌است. قیاسی در فصل یک «قهرمان» در کنار یوسف تیموری زوج مجری‌ای بودند که با شوخی و طنز به مسابقه انرژی می‌بخشیدند اما به قول قیاسی «قهرمان» جدید، مدل و روش دیگری دارد. ایمان قیاسی که خیلی زود از سایه کاراکتری که در «عصر جدید» بود خارج شد و توانمندی‌هایش را در «قهرمان» کاملا بروز داد و اکنون در فصل دو توانسته به اجرایی کامل و موفق دست پیدا کند.

قیاسی با اشاره به این فصل گفت: در این فصل خبری از کل‌کل‌ و شوخی‌های فصل قبل نیست. ضرباهنگ تند مسابقه دوتایی شدن رقابت‌ها، باعث شده فضا از حالت شوخی و خنده به رقابت و هیجان نزدیک شود و مخاطب فقط در پی تماشا و کسب نتیجه رقابت‌ها باشد.

وی با اشاره به مهمترین ویژگی فصل دو برای مجری‌اش اظهار داشت: تجربه اجرا در برنامه «عصرجدید» باعث شد من در اجرای فصل یک «قهرمان» دیده شوم اما در فصل جدید برای من مهم‌تر از مقبولیت و دیده‌شدن لذت بردن از کار گروهی به معنای واقعی بود. چرا که این مسابقه در سطح مسابقات بین‌المللی برگزار می‌شود و باید اجزای آن هم از این شیوه تبعیت می‌کردند. به همین دلیل ما وارد کار گروهی شدیم که فضا را در «قهرمان» کاملا ورزشی و حرفه‌ای تجربه می‌کرد.

مجری مسابقه «قهرمان» در خصوص مهمترین ویژگی این مسابقه یعنی وجه بین‌المللی آن اظهار داشت: مسابقه «قهرمان» نمونه‌ای از مسابقات «نینجا واریر» است که در تمام جهان و بیشتر کشورها برگزار می‌شود و قهرمانان آن در کشورهای روسیه، آلمان، اسپانیا، برزیل و… شناخته شده‌ هستند. اینکه ما میزبان ورزشکارانی مانند سیمون برونر از آلمان یا گرک، نفر دوم نینجای لهستان در ایران هستیم اتفاق کمی نیست و در کنار حضور ورزشی این ورزشکاران وجه فرهنگی هم پررنگ است.

قیاسی در خصوص واکنش ورزشکاران خارجی به حضورشان در این مسابقه بیان کرد: واکنش همه مهمانان و ورزشکارن خارجی در ارتباط با ایران و مسابقه «قهرمان»، جالب بود. اغلب از سطح استاندارد برنامه راضی بودند و می‌گفتند فکر نمی‌کردیم مسابقه‌ای در این تراز در ایران باشد. در مواجهه‌شان با ایران نیز می‌گفتند اصلا فکر نمی‌کردیم ایران به این شکل باشد و از فرهنگ ایرانی و مهمان‌نوازی ما بسیار تعریف می‌کردند.

وی درباره نحوه اجرایش در این مسابقه گفت: به عنوان مجری اطلاعاتی دارم که باید به مخاطب منتقل کنم اما چون در این فصل رقابت به شکل دو نفره است برای مخاطب لحظه رقابت جذاب است و من نیز همراه مخاطب این جذابیت را درک کرده سعی می‌کنم بسیار هیجان‌انگیز رفتار کنم.

این مجری به شرکت‌کننده‌هایی که از نقاط مختلف ایران در برنامه حضور دارند اشاره کرد و گفت: قبل از پخش این فصل عده‌ای می‌گفتند ورزشکاران خارجی قوی هستند و ورزشکاران ایرانی در رقابت با ‌آنها کم می‌آورند. به‌ نظرم این صحبت کاملا بی ‌مورد بود. این مسابقه نشان داد ما قهرمانان زیادی از ۱۶ سال تا ۴۵ سال در ایران داریم که ناشناخته هستند. هدف این برنامه همین است که ورزشکاران برجسته ایران را معرفی کند. این رقابت سال‌هاست در جهان اتفاق می‌افتد؛ ما یک شرکت‌کننده ایرانی داریم که کاپیتان تیم ملی عبور از موانع است اما کسی او را نمی‌شناسد و این برنامه افرادی مانند او را به ایران و جهان یادآوری کرده ‌است.

نیما تاجیک گزارشگر: قهرمان، کپی خوب از کارهای موفق جهانی است

حضور دو گزارشگر که لحظه‌های خاص این رقابت را روایت می‌کنند از دیگر ویژگی‌های این مسابقات است که در فصل دوم «قهرمان» این اتفاق رخ داده‌ است. نیما تاجیک یکی از همین گزارشگران است که به همراه سعید زلفی در قامت گزارشگران «قهرمان» حاضر شده تا حال و هوای تازه‌ای به این رقابت‌های بین‌المللی بدهند. ورزشی‌ها تاجیک را با گزارش‌های فوتبالی‌اش در برنامه‌ها «لذت فوتبال» به یاد می‌آورند. او که سابقه همکاری با ملک آبادی تهیه کننده این برنامه را دارد در مسابقه «قهرمان» تلاش کرده تجربه‌ای متفاوت از گزارشگری فوتبال در این برنامه کسب کند.

تاجیک در خصوص مسابقه «قهرمان» گفت: این نوع مسابقات در همه کشورها برگزار می‌شود و مسابقه «قهرمان» کپی خوب از کارهای موفق جهانی است. «قهرمان» تلاش کرده با ایرانیزه کردن این مسابقات یک نسخه مناسب ایرانی را در سطح بین‌المللی ارائه دهد. قرار نیست ما ایده جدید از مسابقات جهانی ارائه دهیم بلکه همین که ایده قبلی را به شکل درست پیاده کنیم، اتفاق خوبی است.

تاجیک افزود: عوامل «قهرمان» به شکل حرفه‌ای تلاش کرده‌‌اند این فصل را با ایده‌‌های ایرانی شده پیاده و هیجان را به مخاطب منتقل کنند.

وی در‌خصوص بده ‌بستان خودش با گزارشگر دیگر برنامه و مجری برنامه عنوان کرد: حضور گزارشگر دیگر و ایمان قیاسی به‌ عنوان یک فرد کاربلد باعث شده جمع خوبی میان مجری و گزارشگر شکل بگیرد. در این برنامه مجری شرکت‌کننده را معرفی می‌کند و بعد به دو گزارشگر برنامه پاس می‌دهد و در نهایت مصاحبه نهایی با شرکت‌کنندگان رخ می‌دهد که کاملا با نمونه‌های استاندارد بین‌المللی‌اش همخوانی دارد.

وی که بیشتر در حوزه گزارشگری فوتبال شناخته ‌شده به فضای این مسابقه اشاره کرد و گفت: فصل اول این برنامه که سنگ زیر بنای این مسابقه را گذاشته و بسیار هم موفق بوده بیشتر در فضای سرگرمی بوده و این فصل ضمن حفظ فضای اجتماعی‌اش بیشتر در فضای ورزشی رقم خورده و مخاطب هم این فضا را بیشتر دوست دارد چون نمونه خارجی برنامه را دیده و از قدرت بدنی و سرعت عمل شرکت‌کنندگان لذت می‌برد. این به نظرم مهم‌ترین تفاوت میان فصل یک و دو است.

تاجیک با اشاره به بین‌المللی ‌شدن برنامه و رقابت میان ورزشکاران ایرانی و کشورهای دیگر اظهار داشت: همچنان که بین‌المللی‌ شدن برنامه، به جذابیت آن اضافه کرده، این فضا فرصتی را برای رقابت به ورزشکاران ایرانی داده تا خود را باور داشته ‌باشند. در گفت‌وگو با ورزشکاران خارجی آن‌ها بارها از قدرت بدنی و تلاش ورزشکاران ایرانی اظهار شگفتی کرده‌‌اند و رفتار حرفه‌ای آن‌ها را تحسین می‌کنند. ضمن اینکه تماشاگران ایرانی با هیجان این مسابقه را دنبال  و با تشویق خارجی‌ها به آن‌ها روحیه می‌دهند. این رفتار میزبان برای آن‌ها خیلی جالب بوده ‌است.

سعید زلفی گزارشگر: مسابقه قهرمان به خاستگاه اصلی‌اش رسید

سعید زلفی یکی از دو گزارشگر مسابقه «قهرمان» است که همکاری‌اش با نیما تاجیک و تهیه کننده مسابقه در برنامه‌های «لذت فوتبال»، «جام رمضان» و گزارش‌های فوتبالی شکل گرفته ‌است. زلفی و تاجیک با علم به اینکه باید شیوه‌ای متفاوت از گزارشگری فوتبال را در این برنامه پی بگیرند با هماهنگی مثال زدنی در مقام گزارشگران مسابقه «قهرمان» موفق ظاهر شده‌اند.

سعید زلفی در خصوص اجرایش در «قهرمان» گفت: بخشی از روند گزارشگری من منوط به هماهنگی و نظم میان خودم و گزارشگر مقابلم است و به ‌نظرم اگر این هماهنگی و اتفاق ‌نظر و زوج‌سازی بین من و نیما شکل گرفته به این دلیل است که ما از قبل با هم کار کرده‌ایم و به دلیل هماهنگی میان من و نیما که بده‌بستان درستی داشتیم، در این کار هم توانستیم بدون مشکل به فرم مناسبی از اجرای مشترک برسیم و یک همکاری خوب را مقابل دوربین ببریم.

این گزارشگر یکی از جذابیت‌های این مسابقه را بین‌المللی ‌شدن آن دانست و اظهار داشت: من که خودم یکی از علاقه‌مندان فصل یک «قهرمان» بودم این اتفاق را یک تغییر مناسب و لازم برای این مسابقه می‌دانم. لازم بود که در فصل دوم ما به موضوع شناخت استعدادهای رشته‌های پارکور و یا دومیدانی جدی‌تر ورود می‌کردیم و برنامه را به خاستگاه اصلی‌اش که مسابقات «نینجا واریر» است می‌رساندیم. خوشبختانه تهیه‌کننده فصل دوم با نگاه ورزشی و با اتکا به مدیران شبکه سه وارد فضای بین‌المللی که کار چندان آسانی نبود شد و تقابل ورزشکاران ایرانی و قهرمانان کشورهای دیگر را رقم زد.

زلفی با اشاره به حضور قهرمانان جهانی شناخته شده این رشته در ایران گفت: این حضور به ایرانی‌ها انگیزه می‌دهد. اینکه جوان ایرانی مقابل نفر اول آلمان یا روسیه قرار بگیرد علاوه بر فضای رقابتی نوعی اعتماد به نفس هم به ما می‌دهد.

وی در خصوص استانداردهای مسابقه «قهرمان» گفت: عوامل این مسابقه تلاش کردند در وهله اول کاملا با استانداردهای این مسابقه چه در ساخت دکور و طراحی بخش‌ها جلو بروند. مسلما رعایت این استانداردها در سال اول سخت بود و زحمت زیادی را بر دوش عوامل تولید گذاشت اما نتیجه‌اش این شد که ما با یک مسابقه در حد بین‌المللی رو به‌ رو شویم که در فصول بعدی‌اش می‌تواند پیشتاز باشد چون سنگ بنای آن درست گذاشته شده و هم اکنون آوازه این مسابقه به مدد حضور ورزشکاران خارجی در محافل بین‌المللی پیچیده‌ است.

گزارشگر «قهرمان» تجربه حضور ورزشکاران خارجی در ایران را یک فرایند فرهنگی به نفع ایران دانست و گفت: هرکدام از این ورزشکاران مانند سفیر فرهنگی عمل می‌کنند. همه‌شان از حضور در ایران راضی بودند و حتی برخی از شرکت‌کنندگان بعد از این ‌که حذف شدند، درخواست کردند در ایران بیشتر بمانند و مسابقه را تا پایان دنبال کنند. آن‌ها از این همه استقبال ایرانی‌ها از ورزشکاران خارجی تعجب می‌کردند و می‌گفتند در رسانه‌های کشور خودمان این‌ قدر شناخته شده نیستیم. این تجربه خوبی برای آنها بود.

 

نیره رضایی مطلق

There are no comments yet