هاشم مرادی در گفتگو با صبا:
رسالت هنر فراتر از نگاه سیاسی است
رسالت هنر فراتر از نگاه سیاسی است، چنین اقدامی از طرف هر دولتی کار ناشایست و سیاست زدهایست، مخاطب هر اثر هنری اختیار دارد و میتواند هرگونه اظهار نظری نسبت به اثر داشته باشد
مهدیه مالکی – فیلم سینمایی «احمد» به نویسندگی امیرعباس ربیعی و رضا محبینوری، کارگردانی امیرعباس ربیعی و تهیهکنندگی حبیب والینژاد، که به بخش مسابقه پنجمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم مسلمانان راه یافته بود، در پی مخالفت و فشار نماینده پارلمان کانادا و کارشکنی رسانههای معاند از این جشنواره حذف شد. این اقدام غیرقانونی و در تضاد با آزادی بیان در حالی صورت گرفته که این فیلم به انتخاب اعضای آکادمی این جشنواره به بخش مسابقه آن راه یافت بود.
هاشم مرادی، مدیر فیلمبرداری فیلم سینمایی«احمد»، درباره خارج کردن فیلم از جشنواره بینالمللی فیلم مسلمانان کانادا و عدم اکران آن در این جشنواره گفت: به عقیده من رسالت هنر فراتر از نگاه سیاسی است، چنین اقدامی از طرف هر دولتی کار ناشایست و سیاست زدهایست، مخاطب هر اثر هنری اختیار دارد و میتواند هرگونه اظهار نظری چه مثبت و چه منفی نسبت به اثر مورد نظر داشته باشد. وقتی سیاستمداران برای هنر تعیین تکلیف میکنند و به آن سمت و سو میدهند کار درستی نیست و پر از اشکال است. شخصیت اصلی فیلم «احمد کاظمی» دغدغه مردم را دارد و در طول فیلم تمام تلاش خود را فارغ از هر جریان سیاسی و نظامی برای نجات جان مردم به کار می بندد. کاراکتر احمد کاظمی شکل گرفته از شخصیت اصلی یعنی خود شهید احمد کاظمی است که در خدمت به مردم زبانزد همه اطرافیان خود بوده و هست. این کارکتر ما به ازا دارد و طبق مستندات ساخته شده است. نگاه احمد کاظمی به دیگران دردمندانه و انسان مدارانه بوده است و این نگاه ارزشمندی است و باید اشاعه پیدا کند و مقابله سیاستمداران با چنین نگاهی کار درستی نیست.
وی ادامه داد: گرچه جشنواره برای بایکوت فیلم عذرخواهی کرده است ولی مسئولین آن میتوانستند در راستای رسالت خود از انتخاب خود دفاع کرده و تسلیم فشار سیاسی نشوند و فیلم را اکران کنند و این اقدام مسئولین جشنواره همگامی با سیاستمداران است که شایستگی چنین جشنوارهای را زیر سؤال میبرد.
مرادی با اشاره به اینکه فیلم«احمد» رویکرد سیاسی و حکومتی ندارد خاطرنشان کرد: مگر نمایش انسان دوستی و صادقانه قهرمانان یک سرزمین چه اشکالی دارد و چرا نباید نمایش داده شود؟ در فیلمهای آمریکایی و دیگر کشورها عمل انسانی و اخلاق مدارانه بعضی از پلیسها و نظامیها نشان داده نمیشود؟ ما باید آن فیلمها را به خاطر اینکه برای پلیس کشور آمریکا یا هر کشور دیگری است بایکوت کنیم؟ رسالت اصلی سینما ترویج فرهنگ انسانی و اخلاق است، عمل قهرمانانه شهید احمد کاظمی شخصیت اصلی فیلم، فارغ از سمت نظامی اوست. کار او کمک به مردم زلزله زده بم، مردمی رنج دیده و مجروح است. کجای این محتوا اشکال دارد که نباید نمایش داده شود؟ مردم بم، شاهد کار بزرگ احمد کاظمی بودند و بسیاری از آنها هنوز از بزرگمردی احمد کاظمی یاد میکنند. اگر این کار انسانی و خدمت به خلق نیست پس چیست؟ مگر در همه آموزههای دینی، اخلاقی و حقوق بشری محوریت خدمت به هم نوع نیست؟ داستان فیلم «احمد» بین دو نماز اتفاق میافتد که بیانگر مضمون «عبادت جز خدمت به خلق نیست» می باشد. رویکرد فیلم «احمد» این است. کجای این رویکرد اشکال دارد و نباید دیده شود؟
وی تاکید کرد: در زلزله بم ارگانهای دولتی، ارتش، سپاه، نیرویهای مردمی و غیره حضور داشتند. مستندات آن وجود دارد. مبنای داستان فیلم «احمد» بر اساس مستندات موجود زلزله بم با محوریت احمد کاظمی روایت شده است. در تحقیقات میدانی با حادثه دیدگان بم مواجهه حضوری و صحبت داشتیم. احمد کاظمی را مردمی، دغدغهمند و حمایتگر و کمک رسان مردم میدانند. حالا اگر احمد کاظمی نظامی بوده من به داشتن همچنین فرد نظامی و قهرمانی افتخار میکنم و آرزو می کنم کاش همه مسئولین ما با هر لباسی مانند او بودند. کنارگذاشتن فیلمی از جشنواره به دلیل اینکه اساس داستان مربوط به یک فرد نطامی بوده است در حالی که در فیلم لباس نظامی به تن ندارد و ضمنا چندین سال پیش این اتفاق رقم خورده و ایشان در حال حاضر در قید حیات نیستند کار بی اساس و بی منطق است.
وی تصریح کرد: مبنا و داستان فیلم شخص احمد کاظمی است نه سپاه و اگر مشکلی با سپاه و لباس نظامی داشته باشند، چه ربطی به فیلم پیدا میکند. در فیلم احمد کاظمی فاقد پوشش نظامی است و طبق مستندات و در واقعیت هم احمد با لباس عادی در آن حادثه حضور داشته است حال چرا باید سمت و سوی سیاسی به فیلم بدهند و آن را بایکوت کنند؟
مرادی خاطرنشان کرد: حرف اصلی فیلم این است که هر مسئولی در هر سمتی باید به مردم خدمت کند چون مردم ولی نعمت مسئولین هستند این الگویی انسانی، مناسب و مفید در هر جامعه و کشوریست. این فیلم بر اساس رویکرد انسان دوستانه و اخلاق مدارانه و به دور از مسائل نظامی و سیاسی ساخته شده است و برشی است از حادثه بم و حضور احمد کاظمی با دوستانش برای کمک به مردم بم که طبق مستندات در بیست و چهار ساعت حدود بیست الی سی هزار مجروح جابه جا میکنند.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است