رضا میرزایی در گفتگو با صبا:
هدفم از ساخت فیلم مقابله با خرافات بود
ساخت فیلم در ژانر وحشت بسیار سخت و پرریسک است. اگر یک فریم به درستی پرداخت نشود، فیلم وحشت به یک فیلم کمدی تبدیل میشود. هدف من از ساخت «کین آختن»، اشاره به برخی از خرافات و شایعات اشتباه بود.
معصومه دهقان – ساخت فیلم کوتاه یک مسیر امتحان پس داده و کامل برای ورود به دنیای فیلمسازی است و در میان راههای موجود، بهترین گزینه به شمار میرود. خلاقانهترین اتفاقها در سینمای کوتاه رخ میدهد و در سالهای گذشته این گونه سینمایی موفقتر از سینمای بلند در کشور عمل کرده است. فیلم کوتاه در جشنواره فیلم فجر نیز مسیر پرفراز و نشیبی را طی کرده است. از سالهای آغازین که بزرگانی مثل کیانوش عیاری و مرحوم کیومرث پوراحمد در این بخش فیلم داشتند تا همین امروز که تقریبا همه اهالی سینما معتقد هستند «فیلم کوتاه بهترین مسیر ورود به سینمای بلند است». حضور فیلم کوتاه داستانی در جشنواره فیلم فجر نه تنها نشانهای از تنوع و غنای سینمای ایران است، بلکه فرصتی برای بیان خلاقیت و نوآوری سینماگران جوان فراهم میآورد. روزنامه صبا نیز با مهم دانستن این حوزه که میتواند در رشد و نمو سینمای بلند جریان ساز باشد در ادامه گفتوگوهای خود با کارگردانانی که فیلمهایشان در جشنواره ۴۳ فیلم فجر به نمایش در آمدند به سراغ چهار کارگردان دیگر از لیست ۴۴ فیلم کوتاه راه یافته به این جشنواره ملی رفته است. در ادامه گفتوگوی خبرنگار روزنامه صبا با رضا میرزایی کارگردان فیلم کوتاه «کین آختن» را میخوانید.
رضا میرزایی، فارغالتحصیل کارگردانی سینما از انجمن سینمای جوان است. فیلم کوتاه «کین آختن» سومین فیلم حرفهای ساخته شده توسط اوست. آثار قبلی او مانند «خطوط» و «کئچی» در بسیاری از جشنوارههای خارجی حضور داشتهاند. فیلم «کین آختن» با کارگردانی رضا میرزایی در چهلوسومین جشنواره بینالمللی فجر به نمایش در آمد.
«کین آختن» به چه معناست؟
کین به معنای کینه و آختن به معنای ورزیدن است. در واقع، «کین آختن» به معنای کینهورزی جنهاست. در آذربایجان، با توجه به اینکه صد سال پیش این منطقه متعلق به ایران بود، مردم به کینه جنها، «کین آختن» میگفتند.
فیلمنامه را خودتان به نگارش درآوردید؟
معمولاً فیلمنامههای آثارم را خودم مینویسم. ایده این فیلم از یک خواب الهام گرفته است؛ خوابی که یکی از بستگانم دیده بود. تقریبا در اردیبهشت ۱۳۹۲ این خواب را برایم تعریف کرد و من بسیار راغب شدم آن را بسازم. این خواب باید به یک ایده جذاب تبدیل میشد، بنابراین پروسه تبدیل ایده به فیلمنامه حدود ۸ ماه طول کشید. این فیلم در پیچینگ انجمن سینمای جوان پذیرفته شد و سرمایهگذاری آن توسط انجمن تأمین گردید.
هدفتان از ساخت فیلم «کین آختن» چه بود؟
ساخت فیلم در ژانر وحشت بسیار سخت و پرریسک است. اگر یک فریم به درستی پرداخت نشود، فیلم وحشت به یک فیلم کمدی تبدیل میشود. هدف من از ساخت «کین آختن»، با توجه به زیست خودم، اشاره به برخی از خرافات و شایعات اشتباهی بود که مردم به آنها باور دارند.
پروسه تولید چند روز طول کشید؟
فیلم «کین آختن» در اسفند ۱۴۰۲ در یکی از روستاهای زنجان ضبط شد و مدت زمان فیلمبرداری چهار روز به طول انجامید.
بازیگران چگونه انتخاب شدند و تمرین با آنها چگونه پیش رفت؟
بعضی از بازیگران از طریق فراخوان انتخاب شدند و برخی دیگر از بازیگران تئاتر استان زنجان به کار گرفته شدند. همچنین محمود نظرعلیان، پیشکسوت استان زنجان، نیز در این فیلم حضور دارد. نحوه تمرین با بازیگران و پیشتولید حدود سه ماه زمان برد. معتقدم هرچقدر پیشتولید بیشتر باشد، پروسه تولید راحتتر خواهد بود.
از چالشهای ساخت این فیلم بگویید.
بزرگترین چالش ما کمبود بودجه بود. به دلیل نبود برخی تجهیزات، در پروسه تولید مشکلات زیادی داشتیم. با این حال، در بخش تصویربرداری، صدابرداری، تدوین و صداگذاری در جشنواره فیلم کوتاه تهران کاندیدا شدیم.
تاکنون بازخوردها نسبت به فیلم «کین آختن» چگونه بوده است؟
من راغب نیستم از فیلم خودم تعریف کنم و بیشتر دوست دارم که مخاطب آن را ببیند و قضاوت کند. با این حال، با توجه به اکران فیلم در جشنواره فیلم کوتاه تهران و همچنین جشنواره چهل و سوم فیلم فجر بازخوردها بسیار مثبت و خوب بود، به طوری که همگان اعتقاد داشتند فیلم خاصی را تماشا کردهاند.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است