مرتضی آقاجانی در گفتگو با صبا:
این فیلم تجربهای نو در مسیر فیلمسازی حرفهای بود
قبل از این کار، با عوامل حرفهای کار نکرده بودم. اما اینکه در این فیلم توانستم با عوامل حرفهای به نحو احسن کار کنم و خروجی خوبی داشته باشیم، به نظرم بزرگترین دستاورد من است.
معصومه دهقان – ساخت فیلم کوتاه یک مسیر امتحان پس داده و کامل برای ورود به دنیای فیلمسازی است و در میان راههای موجود، بهترین گزینه به شمار میرود. خلاقانهترین اتفاقها در سینمای کوتاه رخ میدهد و در سالهای گذشته این گونه سینمایی موفقتر از سینمای بلند در کشور عمل کرده است. فیلم کوتاه در جشنواره فیلم فجر نیز مسیر پرفراز و نشیبی را طی کرده است. از سالهای آغازین که بزرگانی مثل کیانوش عیاری و مرحوم کیومرث پوراحمد در این بخش فیلم داشتند تا همین امروز که تقریبا همه اهالی سینما معتقد هستند «فیلم کوتاه بهترین مسیر ورود به سینمای بلند است». حضور فیلم کوتاه داستانی در جشنواره فیلم فجر نه تنها نشانهای از تنوع و غنای سینمای ایران است، بلکه فرصتی برای بیان خلاقیت و نوآوری سینماگران جوان فراهم میآورد. روزنامه صبا نیز با مهم دانستن این حوزه که میتواند در رشد و نمو سینمای بلند جریان ساز باشد در ادامه گفتوگوهای خود با کارگردانانی که فیلمهایشان در جشنواره ۴۳ فیلم فجر به نمایش در آمدند به سراغ چهار کارگردان دیگر از لیست ۴۴ فیلم کوتاه راه یافته به این جشنواره ملی رفته است. در ادامه گفتوگوی خبرنگار روزنامه صبا با مرتضی آقاجانی کارگردان فیلم کوتاه «گیاهخوار» را میخوانید.
مرتضی آقاجانی، متولد ۱۳۷۷ از استان زنجان است. وی دورههای کارگردانی و فیلمسازی را در آموزشگاههای آزاد سینمایی گذرانده است. «گیاهخوار» اولین فیلم حرفهای مرتضی آقاجانی در مقام کارگردان است. این فیلم به عنوان یکی از آثار پذیرفته شده در جشنواره بینالمللی فیلم فجر امسال به نمایش در آمد.
فیلمنامه را خودتان نوشتید؟ ایده ساخت فیلم از کجا نشأت گرفت؟
فیلمنامه را به همراه یکی از دوستانم، محمدرضا لطیفی، نگارش کردهایم. ایده اصلی فیلم نیز با توجه به اینکه در یک آشپزخانه صنعتی مشغول کار بودم، به یک باره چیزی توجهام را جلب کرد. در این آشپزخانه یک یخچال بزرگ صنعتی وجود داشت که دمای آن بسیار سرد بود. وقتی برای اولین بار آن را دیدم، ناگهان احساس ترس به من دست داد. این که اگر یک نفر در این یخچال گیر کند، سرنوشت او چه خواهد شد؟ سکانس اول فیلم نیز دقیقاً همین روایت است که یک نفر در یخچال بزرگ کشتارگاه حبس شده است. ایده اصلی فیلم با ترکیب یک سری از موضوعات دقیقا از همین موضوع شکل گرفت.
چه مدت صرف بازنویسی اثر شد؟
از ایده اولیه تا نسخه نهایی فیلم حدود چهار تا پنج ماه زمان برد.
بازیگران را چگونه انتخاب کردید؟
این فیلم در شهر زنجان ساخته شد و سعی کردیم بهترینها و شناخته شدههای این شهر، نظیر آقایان علی رضاییراد، رضا یاوری و فیاض حاجیلو، را انتخاب کنیم. زمانی که ایده فیلم در ذهنم تداعی شد، بازیگران را انتخاب کردیم و باقی فیلمنامه را با توجه به شخصیت و ظاهر بازیگران بازنویسی کردیم تا شخصیت کاراکتر و بازیگر به هم نزدیک باشد.
پیشتولید و تمرین با بازیگران چقدر طول کشید؟
پیشتولید تقریباً دو ماه طول کشید، اما تمرین با بازیگران حدود یک ماه و نیم زمان برد، چرا که یکی از کاراکترهای فیلم ناشنوا بود و بازیگر باید کاملاً با زبان اشاره آشنایی پیدا میکرد. به همین خاطر پروسه و یادگیری زبان اشاره کمی طول کشید.
چرا نام «گیاهخوار» را بر روی فیلم گذاشتید؟
با توجه به کانسپت فیلم که دوگانگی و تناقض است، سعی کردیم اسمی انتخاب کنیم که با کل مضمون فیلم تناقض داشته باشد. به همین خاطر حتی این تناقض را در پالت رنگی فیلم، بسیاری از میزانسنها و دکوپاژها رعایت کردیم.
از جذابیت ساخت این فیلم بگویید.
قبل از این کار، با عوامل حرفهای کار نکرده بودم. اما اینکه در این فیلم توانستم با عوامل حرفهای به نحو احسن کار کنم و خروجی خوبی داشته باشیم، به نظرم بزرگترین دستاورد من است.
در تولید فیلم «گیاهخوار» با چالشی روبهرو نبودید؟
یکی از چالشهایم در این فیلم، این بود که چگونه با عوامل و بازیگران حرفهای ارتباط و تعامل داشته باشم و همین موضوع در من ترس ایجاد کرده بود. اما خوشبختانه در پیشتولید، افکارمان با تمام عوامل همسو شد و این موضوعات حل شد تا بتوانیم یک فیلم یکدست ارائه کنیم.
برنامهای برای ارسال به جشنوارههای خارجی دارید؟
بله، قطعا. اکنون نیز این فیلم در مرحله پخش بینالمللی است.
صحبت پایانی
فیلم «گیاهخوار» اولین فیلم حرفهای من بود که در جشنواره بینالمللی فجر پذیرفته شد و به همین خاطر از این موضوع بسیار خوشحالم. همچنین از تمام اساتیدم و عوامل فیلم که در ساخت این فیلم به من کمک کردند، تشکر ویژه دارم.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است