روزنامه صبا

روزنامه صبا

رضا نصیری‌شهرضایی در گفتگو با صبا:

خنداندن مردم سخت شده است


ساخت سریال و فیلم کمدی بسیار سخت است به دلیل اینکه خنداندن مردم بسیار سخت شده است. این روزها مردم به اتفاقات سطحی که در داستان یک مجموعه رخ می‌دهد و عمق لازم را ندارد، نمی‌خندند.

ندا حسنی – مجموعه تلویزیونی «بدل» به نویسندگی و کارگردانی علیرضا مسعودی و تهیه‌کنندگی رضا نصیری‌شهرضایی، عنوان مجموعه‌ای است که با زبان طنز زندگی خانواده‌ای که نسل به نسل به شغل عطاری مشغول هستند را روایت می‌کند. این خانواده عطار با تغییرات و تحولات شیوه زندگی مردم در روزگار کنونی دچار چالش می‌شوند و لحظات شادی را برای بیننده رقم می‌زنند. پخش این مجموعه در ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ از شبکه ۳ آغاز شد، اما با شهادت رئیس جمهور وقت ایران سیدابراهیم رئیسی پس از پخش ۳ قسمت از جدول پخش این شبکه کنار گذاشته شد و حالا پس از گذشت چندین ماه بالاخره از ۱۱ اسفند ۱۴۰۳ این مجموعه تلویزیونی دوباره در کنداکتور نوروزی پخش شبکه ۳ قرار گرفت. بازیگرانی چون شهرام قائدی، بهمن جولائی، مجید حسن‌زاده، پریسا مقتدی، داریوش سلیمی، اشکان اشتیاق، محمد اسلامی، هادی عامل هاشمی، یدالله شادمانی، گیتی معینی و ساعد هدایتی در آن نقش آفرینی می‌کنند. خبرنگار صبا با تهیه‌کننده این مجموعه به گفت‌وگو نشسته ات که در ادامه می‌خوانید.

 

از روند کار با علیرضا مسعودی و آماده سازی سریال که ظاهرا بدون حاشیه هم نبوده بفرمایید.

این اولین همکاری مشترک من با علیرضا مسعودی بود. در اصل سریال «بدل» برای نوروز و رمضان سال گذشته آماده شد و به دلایلی از کنداکتور برنامه‌های عید دور ماند و سریال دیگری جایگزین آن شد. پس از آن در نوبت پخش سریال‌های بعد از عید قرار گرفت که متاسفانه بعد از پخش سه قسمت ماجرای شهادت رئیس جمهور پیش آمد. بعدها مدیران سازمان درصدد بودند تا بهترین زمان پخش را برای سریال در نظر بگیرند که در نهایت قرار شد این سریال در جدول پخش رمضان پیش رو قرار بگیرد. متوقف شدن و پخش مجدد سریال حاشیه‌هایی را ایجاد کرد و برخی نیز به این شایعات دامن زدند اما ریاست سازمان صدا و سیما در مصاحبه‌ای عنوان کرد که دلیل توقف سریال به هیچ کدام از این شایعات و مباحث ارتباطی نداشته و تنها ایام سوگواری موجب توقف پخش آن بوده است.

با توجه به تغییر زمان پخش کم کردن قسمت‌ها به این مجوعه تلویزیونی لطمه‌ای وارد نکرده است؟

سریال «بدل» در ابتدا در ۲۶ قسمت تولید شده بود اما در نهایت و با توجه به کنداکتور پیش بینی شده، به ۱۸ قسمت کاهش پیدا کرد تا بتواند در باکس ماه مبارک رمضان قرار بگیرد. از این رو یک ادیت مجدد بر روی سریال انجام گرفت و زمان بندی آن کاهش یافت. این مسأله موجب شد که ریتم کل کار بهتر و کار جسورتر شود. البته مطلوب‌تر این بود که در ۲۱ تا ۲۳  قسمت بسته شود تا هم کیفیت کار حفظ شود و هم به ریتم کار کمک کرده باشد، به هرحال در شرایط ۱۸ قسمتی مجبور به ویرایش بیشتری شدیم و مجموعه را از ابتدای ماه مبارک رمضان به روی آنتن بردیم که پخش آن تا قبل از ایام قدر ادامه  خواهد داشت.

متن و تولید به چه میزان به یکدیگر وابسته‌اند؟   

به عقیده من برای تولید یک سریال، می‌بایست سناریوی کامل تحویل بشود و وقتی سناریوی اولیه کامل نیست، که این روزها در سریال سازی، باب شده است به لحاظ کیفی به کار لطمه می‌زند و کار تولید و تهیه را سخت می‌کند. به دلیل اینکه شما نمی‌دانید دو روز بعد قرار است چه اتفاقی بیفتد و چقدر هزینه و چه لوکیشنی باید برای آن‌ها در نظر گرفت. این نوشتن‌های عجله‌ای در سرصحنه بسیار به کیفیت کار لطمه می‌زند و از جمله معضلاتی است که سریال‌های اخیر چه در تلویزیون و چه در پلتفرم‌ها در گیر آن هستند و اغلب با مشکلاتی مواجه می‌شوند. با داشتن سناریوی کامل می‌توان حتی در مرحله بازنویسی خیلی از خطاهای سریال را در آورد و انسجام سریال را بیشتر کرد. در غیر این صورت بالاجبار باید حداکثر توان خود را در حداقل زمان ممکن به کار برد تا بتوان اثری را تولید کرد و بر روی آنتن برد که معمولا کیفیت در این مواقع به شکل مطلوبی نخواهد بود.

حدس شما از استقبال مخاطبان به چه میزان است؟

به عقیده من مردم تا به این جا که پخش شده بدشان نمی‌آید که این سریال را دنبال کنند و تا پایان آن را ببینند. اما واقعیت این است که ساخت سریال و فیلم کمدی بسیار سخت است به دلیل اینکه خنداندن مردم بسیار سخت شده است. این روزها مردم به اتفاقات سطحی که در داستان یک مجموعه رخ می‌دهد و عمق لازم را ندارد، نمی‌خندند. در برهه کنونی، در سریال سازی یا ساخت فیلم سینمایی ضعف شدیدی داریم. اکثر کارهای طنزی که ساخته می‌شوند از نگاه مخاطب جای سوال دارند؛ مثلا حالاکه چی؟ یا این چه شوخی بود؟ چرا این شوخی، چنین بستری داشت؟ این شوخی اصولا مناسب سن خیلی از افراد و مناسب همه اعضای خانواده نیست و … از این جهت سطح کار طنز به شدت پایین امده است و به جد باید دنبال راه کار مناسب در بین نویسنده‌ها باشیم و آنها را به جایی برسانیم که بتوانند موجب ارتقاء این آثار شوند. در هر صورت امیدوار هستیم برای مجموعه «بدل » این اتفاق افتاده باشد و مردم تا انتها پی‌گیر سریال باشند. من این که دو باکس پربیننده رمضان و نوروز امسال که با یکدیگر تلاقی پیدا کرده‌اند را به فال نیک می‌گیرم چرا که خود این امر، نقطه قوتی برای دیده شدن سریال‌ها و مجموعه‌های در نظر گرفته شده برای این ایام است.

برنامه‌های دیگری برای ایام نوروز در دست تهیه دارید؟

بجز سریال «بدل» که در آستانه سال جدید به روی آنتن رفته، دو برنامه دیگر برای نوروز به نام‌های «قویترین مردان» و «مسابقه ۶۰ ثانیه» را داریم. سال گذشته که بعد از ۱۰-۱۲ سال«مردان آهنین» دوباره به تلویزیون برگشت، امسال هم تصمیم گرفتیم مجموعه «مردان آهنین» را در تلویزیون داشته باشیم. در سری جدید این مسابقه، علاوه بر مسابقه قوی‌ترین مردان ایران، ۶ نفر از بهترین ورزشکاران خارجی در این رشته برای اولین بار دعوت شده‌اند. در نهایت قرار است ۶ تن از بهترین‌های ایران با ۶ تن از بهترین‌های دنیا، تحت عنوان «جام خلیج فارس»، با یکدیگر رقابت کنند که این اتفاق می‌تواند جذابیت بالایی برای بینندگان تلویزیون داشته باشد. ضمن اینکه برای اولین بار مجموعه «قویترین مردان»، در ۲۴ قسمت تولید شده است و قرار است در فاز دوم، به نوعی وجهه بین‌المللی به خود گیرد و مردانی از کانادا، روسیه، اسپانیا، بلاروس و دو کشور صاحب نام دیگر وارد ایران شده و در این برنامه رقابت کنند. در ادامه «مسابقه ۶۰ ثانیه» را هم در نوروز داریم که پخش آن در حال حاضر حدود دو هفته‌ای است آغاز شده و در ایام عید ادامه خواهد داشت. این مسابقه در زمینه سنجش اطلاعات عمومی در حوزه ورزش طراحی شده است. میثم میثاقی، جواد خیابانی و هادی عامل در این چالش حضور دارند و به رقابت می‌پردازند. در خاتمه امیدوارم مردم در سال جدید دلشان شاد شود و شادی در بین جامعه ما گسترش بیابد. امید از دست رفته اغلب مردم به دلشان باز گردد و شرایط اقتصادی مردم بهتر شود و هیچ کس درگیر بیمارستان و بیماری نشود و تن همه مردم سلامت باشد.

هنوز دیدگاهی منتشر نشده است