روزنامه صبا

روزنامه صبا

محمد حمزه‌زاده در گفتگو با صبا:

 هنر انقلاب صرفاً محدود به سال ۵۷  نیست


هنر انقلاب محدود به سال 1357 نیست و ریشه در تاریخ ۱۴۰۰ ساله اسلام دارد و هدف آن تعالی انسان است. مفاهیمی مانند ایثار، جوانمردی، امانت‌داری و... ارزش‌هایی هستند که هنر انقلاب باید آنها را بازتاب دهد.

سمیه خاتونی– اختتامیه هفته هنر انقلاب مورخ ۳۱ فروردین ماه، سال جاری در حوزه هنری برگزار شد. در آئین این اختتامیه نامزدهای «چهره سال ۱۴۰۳ هنر انقلاب اسلامی» متشکل از گلستان جعفریان برای انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «پاییز آمد» و ۱۳۵ بار تجدید چاپ این کتاب، محمد حمزه‌زاده برای خلق مجموعه کتاب «قصه‌های دلستان و گلستان»، محمدرضا دوست‌محمدی برای خلق پرتره فرماندهان شهید جبهه مقاومت و مشارکت فعال در رویدادهای هنری و مربی‌گری برای هنرمندان جوان، محمد رسولی برای خلق اشعار بهنگام و موثر در هنگامه‌ نبرد طوفان‌الاقصی و کارن همایونفر برای خلق آلبوم «سیدالامه»، مورد تقدیر قرار گرفتند که در نهایت کارن همایونفر هنرمند حوزه موسیقی به عنوان چهره هنر انقلاب در سال ۱۴۰۳ انتخاب و معرفی شد. روزنامه صبا با نامزد این رویداد گفت‌و‌گویی انجام داده، که در ادامه می‌خوانید.

 

لطفاً در ابتدا کمی درباره مجموعه کتاب «دلستان و گلستان» توضیح دهید؛ این اثر در چه بازه زمانی نوشته شد، چند بار تجدید چاپ شده و از سوی کدام انتشارات منتشر شده است؟

مجموعه «دلستان و گلستان» در قالب پنج جلد حدود دو سال پیش منتشر شد. این مجموعه در همان سال اول با استقبال بسیار خوبی مواجه شد و توانست به سقف فروش ۱۷۵ هزار نسخه برسد؛ به‌طوری‌که هر جلد حدود ۳۵ هزار نسخه فروش داشت. این آثار برای مخاطبان نوجوان، در رده سنی تقریباً ۹ تا ۱۳ سال نوشته شده، اما بازخوردهایی که گرفتیم نشان می‌دهد که اغلب اعضای خانواده‌ها هم این کتاب‌ها را مطالعه می‌کنند. 

موضوع اصلی این مجموعه چیست و در چه فضایی روایت می‌شود؟

داستان‌ها در دو روستای قدیمی که در دو طرف یک کوه قرار دارند رخ می‌دهند. یک سمت کوه سرسبز و دارای چشمه است، شبیه مناطق شمالی ایران، و سمت دیگر خشک و بی‌آب، شبیه مناطق کویری. در این دو روستا، شخصیت‌های مختلفی زندگی می‌کنند و روایت‌ها پیرامون سبک زندگی ایرانی-اسلامی و زیست مومنانه شکل گرفته‌اند. مضامینی چون حلال‌خواری، صداقت، تعاون، و محوریت مسجد در جامعه مومنانه در داستان‌ها مورد توجه قرار گرفته‌اند. 

این مجموعه به نوعی ساختار سریالی دارد. این طراحی از ابتدا مد نظر شما بود؟

بله، طراحی مجموعه به گونه‌ای بوده که شباهت زیادی به سریال دارد. خوشبختانه در حال حاضر نیز مجموعه انیمیشن آن هم در حال تولید است. هدف ما نگارش حدود ۱۰۰ قصه بوده که تا الان ۳۷ داستان به نگارش درآمده است. در این داستان‌ها بیش از ۱۰۰ شخصیت در این مجموعه حضور دارند. برخی از این شخصیت‌ها دائمی و برخی در یک یا چند داستان ظاهر می‌شوند. شخصیت محوری مجموعه فردی به نام «حکیم» است که نقش بزرگ‌تر و راهنما را در قصه‌ها ایفا می‌کند. 

داستان‌ها در چه دوره تاریخی روایت می‌شوند؟

از نظر زمانی، داستان‌ها در حدود ۵۰ تا ۶۰ سال پیش اتفاق می‌افتند. با وجود این‌که فضا سنتی و قدیمی است، اما داستان‌ها نو و کاملاً زاییده ذهن خودم هستند. برخلاف آثار بازنویسی‌شده‌ای مثل «قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب»، این مجموعه بر اساس متون کهن نیست، بلکه همگی زاییده ذهن است که بدون هیچ ارجاع مستندی معرف برخی از احادیث، روایات و نکته‌های حکیمانه است.

 الهام گرفتن از حکمت ایرانی و مفاهیم دینی به چه شکل در داستان‌ها تجلی پیدا کرده است؟

از ابتدا قصد داشتم باورها و ارزش‌های دینی را در بطن قصه‌ها بگنجانم، بدون اینکه مستقیماً به آیه یا حدیثی ارجاع دهم. مخاطبان آشنا با این مفاهیم، این پیام‌ها را در لایه‌های زیرین داستان‌ها درک می‌کنند. این ارزش‌ها به صورت ظریف در فضای داستان تنیده شده‌اند. 

از نگاه شما، یک هنرمند انقلابی چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد و هنر انقلابی چه تفاوتی با سایر گونه‌های هنری دارد؟

هنر انقلاب اسلامی صرفاً محدود به سال ۱۳۵۷ نیست. این هنر ریشه در تاریخ ۱۴۰۰ ساله اسلام دارد و هدف آن تعالی انسان است. مفاهیمی مانند ایثار، شهادت، جوانمردی، امانت‌داری و… ارزش‌هایی هستند که هنر انقلاب باید آنها را بازتاب دهد. قصه‌هایی که من نوشته‌ام در زمان قبل از انقلاب رخ می‌دهند، اما به دلیل باورها و سبک زندگی شخصیت‌ها، می‌توان آن را در دسته آثار انقلابی قرار داد. 

در خصوص جوایز و جشنواره‌های دولتی، به‌ویژه در حوزه هنر انقلاب، نظر شما چیست؟ آیا این جوایز برای هنرمندان انگیزه ایجاد می‌کنند؟

مهم‌ترین جایزه برای یک هنرمند، توجه مخاطبان است. موفقیت در بازار و استقبال مردم، بزرگ‌ترین پاداش است. جوایز دولتی، اگر توسط هیئت داوران متخصص و متنوع انتخاب شده باشند، قطعاً می‌توانند نقش موثری در هدایت و حمایت از جریان‌های هنری داشته باشند. البته باید مراقب بود که مداخلات سیاسی کمترین تأثیر را در انتخاب‌ها داشته باشد. 

با توجه به اینکه امسال آقای کارن همایونفر به عنوان چهره سال هنر انقلاب انتخاب شدند، نظرتان درباره ایشان و اثرشان چیست؟

بسیار خوشحال شدم که در مجلسی حضور داشتم که ایشان به عنوان چهره برگزیده انتخاب شدند. اثر ایشان از نظر مفهومی و زمانی بسیار دقیق و اثرگذار بود و به گفتمان انقلاب اسلامی ارتفاع بخشید. برای ایشان آرزوی موفقیت‌های بیشتر و بیشتر دارم.

هنوز دیدگاهی منتشر نشده است