محمدعلی شجاعیفرد در گفتگو با صبا:
آغاز فصل جدیدی در سینمای مقاومت
جشنواره هجدهم فیلم مقاومت مبتنی بر رویکردهای نوین به آموزش، تولید آثار فاخر و تقویت شبکهسازی هنرمندان مقاومت در سطح ملی و بینالمللی است با این دوره فصل جدیدی از سینمای مقاومت رقم زده میشود.
نیره رضایی مطلق- محمدعلی شجاعیفرد، قائم مقام دبیر هجدهمین جشنواره فیلم مقاومت با اشاره به شعار «گفتمان مقاومت، طوفان الاقصی آزادی قدس شریف» آن را ادامه جشنواره هفدهم دانست و گفت: سال ۱۴۰۱ که دوره هفدهم جشنواره برگزار شد آن را شروع تازهای از تپش افق ۱۰ ساله مقاومت با شعار نابودی اسرائیل و آزادی قدس شریف اعلام کردیم. چند ماه بعد تحولاتی در منطقه رخ داد که کسی پیش بینی نمیکرد و طوفان الاقصی شکل گرفت که ما را به تحقق این شعار نزدیک کرد. وی که هم اکنون مدیریت مرکز علم و فناوری سینما و تلویزیون دانشکده هنر و رسانه شهید آوینی دانشگاه امام حسین علیهالسلام را بر عهده دارد، جشنواره هجدهم فیلم مقاومت را مبتنی بر رویکردهای نوین به آموزش، تولید آثار فاخر و تقویت شبکهسازی هنرمندان مقاومت در سطح ملی و بینالمللی دانست و افزود: با این دوره از جشنواره فصل جدیدی از سینمای مقاومت رقم زده میشود.
شجاعی از همراهی انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس بنیاد فرهنگی روایت فتح در این جشنواره سخن گفت و افزود: این دوره از جشنواره را با رویکردی متفاوت و اهداف بلند مدت، تحت مدیریت دبیرخانهای دائمی آغاز به کار کردهایم.
قائم مقام دبیر هجدهمین جشنواره فیلم مقاومت از سه رویکرد مهم در این جشنواره نام برد و گفت: علاوه بر داشتن دبیرخانه دائمی باید به تغییر تاریخ برگزاری جشنواره اشاره کرد. پیش از این جشنواره در ماههای پایانی سال برگزار میشد اما به دلایل راهبردی تاریخ برگزاری جشنواره هجدهم تغییر کرد و به طبع آن فراتر از یک تصمیم اجرایی نقطه تلاقی سینمای مقاومت را با یکی از مهمترین مقاطع تاریخ معاصر ایران یعنی سالروز آزادسازی خرمشهر آزا قرار دادیم و با اختتامیهای ویژه در سوم خرداد، این جشنواره به نقطه اوج خود خومیرسد.
شجاعی با اشاره به رویکرد سوم جشنواره که برگزاری آن از این پس به صورت سالانه خواهد شد، تصریح کرد: این جشنواره وامدار جشنواره سینمای دفاع مقدس است و طی سالهای اخیر به یکی از مهمترین رویدادهای سینمایی منطقه در حوزه مقاومت و عدالتخواهی تبدیل شدهاست از این رو باید خط مقاومت به شکل ممتد ادامه داشته باشد.
آرمانهای آزادیخواهانه در سطح بینالملل
وی افزود: این دوره را با رویکردی گستردهتر و نگاهی عمیقتر به تحولات منطقهای و جهانی، با پیام ایستادگی، عدالت طلبی و حقیقت جویی پیش بردهایم و امسال تلاش کردیم تا با نگاهی نو، سینمای مقاومت را از مرزهای جغرافیایی فراتر ببرد و آن را به ابزاری مؤثر در دیپلماسی فرهنگی و رسانهای تبدیل کند.
قائم مقام دبیر هجدهمین جشنواره فیلم مقاومت با اشاره به اهمیت بعد بینالمللی این رویداد، گفت: سینمای مقاومت نهتنها در داخل کشور، بلکه در سطح جهانی بازتابدهنده آرمانهای آزادیخواهانه و ضد استکباری است. این جشنواره را بستری برای تعامل و همافزایی میان هنرمندان حوزه مقاومت در سراسر جهان قرار دادهایم.
این استاد دانشگاه با اشاره به اهداف بلند مدت جشنواره گفت: شبکهسازی هنرمندان مقاومت در سطح ملی و بینالمللی و تبدیل این شبکه به اتحادیه فیلمسازان مقاومت از دستاوردهای مهم جشنواره است از این رو بار دیگر بر ضرورت تقویت ارتباطات بینالمللی و افزایش تولیدات سینمایی تأکید میکنیم.
مسیری نو با تأکید بر آموزش
شجاعی با تاکید بر این که یکی از محورهای اصلی جشنواره، توجه به آموزش است، خاطرنشان کرد: در این جشنواره نسل روایت را پایهریزی کردیم. نسلی که باید با مقاومت آشنا شود و در تولیداتش از مقاومت بگوید. از این رو بیش از ۵۰۰۰ نفر در دورههای آموزشی آفلاین با موضوعاتی چون فیلمسازی کوتاه، مستند، فیلمنامهنویسی و تولید با هوش مصنوعی ثبتنام کردند.
وی افزود: یکی از اتفاقات خوب این دوره برگزاری کارگاههای آموزشی برای نسل روایت بود که تبدیل شد به مدرسه شهید آوینی و به مدت یک هفته در شهرک سینمایی دفاع مقدس برگزار شد. از میان ۳۰۰ نفر در تهران و شهرهای مختلف حدود ۵۰ نفر انتخاب شدند و این جوانان طی ۶ روز در کارگاههای انتقال تجربه از کارگردانی تا جلوههای ویژه و هوش مصنوعی تا مباحث فرمیتر مانند تدوین حضور پیدا کردند.
قائم مقام دبیر هجدهمین جشنواره فیلم مقاومت به رویداد آموزشی «جام منشاء» در این جشنواره اشاره کرد و گفت: ۷۰ تیم سه نفره در جام منشاء رقابت کردند که نفرات اول تا سوم این جام در اختتامیه جشنواره معرفی میشوند.
نخستین حضور هوش مصنوعی در جشنواره فیلم مقاومت
قائم مقام دبیر هجدهمین جشنواره فیلم مقاومت بر ضرورت عبور از تحریمها و توسعه زیرساختهای بومی برای بهرهگیری حداکثری از هوش مصنوعی در تولیدات سینمایی تأکید کرد و گفت: جشنواره مقاومت همواره عرصهای برای نمایش انواع تولیدات سینمایی، از جمله مستند، فیلمهای کوتاه و بلند با محوریت مقاومت بوده است. امسال، با توجه به پیشرفت فناوری هوش مصنوعی، این بخش را بهطور ویژه در جشنواره گنجاندیم و بخش «تولیدات هوش مصنوعی» در جشنواره تعریف شده است.
شجاعی با اشاره به نقش این فناوری در آینده تولیدات سینمایی مقاومت اظهار داشت: فرآیند بهرهگیری از هوش مصنوعی در تولیدات رسانهای مقاومت از چند سال پیش آغاز شده و اکنون به مرحلهای گستردهتر رسیده است. در آینده نزدیک، شاهد تولید آثار بلند سینمایی با استفاده از این فناوری خواهیم بود. جبهه مقاومت باید جایگاه خود را در این عرصه تثبیت کند تا فرصتهای پیشرو را از دست ندهد.
قائم مقام دبیر هجدهمین جشنواره فیلم مقاومت در خصوص حضور آثار خارجی در جشنواره گفت: بیش از ۵۰۰ اثر از کشورهای متعددی چون فلسطین، لبنان، سوریه، عراق، یمن، ونزوئلا، کوبا، ایران و حتی کشورهای غربی به دبیرخانه جشنواره ارسال شد و این بخش به طور مجزا داوری شد و اکنون ۵ اثر به نوبت اکران در جشنواره رسیدهاست که یکی از این آثار در اختتامیه تجلیل میشود.
شجاعی در ادامه افزود: این جشنواره نشان داد که تلاشها برای ایجاد جذابیتهای بیشتر در گفتمان مقاومت ادامه دارد و بیشک این تعاملات، زمینهساز تولیدات سینمایی در کشورهای مختلف خواهد بود.