علی اوسیوند در گفتگو با صبا:
صبا؛ از معدود رسانههای باقیمانده در حوزه فرهنگ و هنر
رسانه صبا از معدود رسانههای باقیمانده در حوزه فرهنگ و هنر است که وظیفه را برای صبا سنگین میکند. در شرایطی که اکثر رسانهها در ادامه مسیر با دشواری مواجه شدند، صبا توانسته جایگاه خود را حفظ کند.
سمیه خاتون/ نیره رضاییمطلق/ مریم عظیمی– با توجه به اهمیت جایگاه هنرهای مختلف و طیف گسترده مخاطبان و تأثیرگذاران در این حوزه، فرهنگ و هنر ایران نیازمند رسانههای گوناگونی است تا بتواند با پوشش علایق و سلایق مختلف به تمامی نیازهای اهالی هنر پاسخی مثبت دهد در این میان نقش مهم و مؤثر رسانههای نوشتاری در این زمینه، جامعه هنری به مجموعهای جامع و کامل از مطبوعات تخصصی نیازمند است. وجود مجلات فراوان که به مطبوعات زرد معروف هستند، اگر چه در پر کردن گیشهها و جذب مخاطبان غیر حرفهای نقش داشته و خواهد داشت لکن این نشریات نقش بسیار اندک و کمرنگی در تحقق رسالت رسانهای در عرضه فرهنگ و هنر خواهند داشت.
مؤسسه فرهنگی هنری وصف صبا در سال ۱۳۸۰ تاسیس در تولید آثار هنری در سینما و تلویزیون اقدامات شایانی داشته است. لذا در ادامه این مسیر در سال ۱۳۹۲ اقدام به تاسیس و انتشار روزنامه «صبا» با مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نموده است. «صبا» میکوشد با نگاهی عمیق به حوزه فرهنگ و هنر با اهداف و جهت گیریهای ذیل به فعالیت خود ادامه دهد: پیگیری مطالبات حضرت امام (ره) و رهبری معظم، ترویج و تبلیغ هنر دینی و ملی، ایجاد امید و آگاهی در بین اهالی هنر، سینما و تلویزیون، ترویج سیاستهای راهبردی جمهوری اسلامی در حیطه هنر، ارائه آموزشهای تخصصی در زمینه هنر و ارائه مقالات علمی – تخصصی با رویکرد آموزشی، ارائه و تولید وسیع و جامع اخبار هنری و سینمایی در تمام سطوح، پوشش خبری و انعکاس اخبار جامعه هنری، به ویژه اخبار سینمایی و تلویزیونی و همچنین نقد و بررسی تخصصی آثار هنری به ویژه آثار سینمایی و تلویزیونی بدون درج نقدهای عصبانی و به دور از هرگونه جهت گیری سیاسی و متعصبانه.
امروز سوم خرداد هم زمان با سالروز آزادسازی خرمشهر، سالروز تاسیس روزنامه صبا نیز هست. لذا اهالی فرهنگ و هنر به مناسبت این روز یادی از مجموعه رسانهای صبا کردهاند. نظرات آنان قوت قلبی برای همکاران این مجموعه رسانهای است و امید آن که این تعامل بین رسانه و هنرمند پایدار و مانا باشد.
به مناسبت سالگرد تأسیس روزنامه فرهنگی و هنری صبا، گفتوگویی با علی اوسیوند، بازیگر باسابقه سینما، تئاتر و تلویزیون صورت گرفت. او در این گفتگو، ارزیابی خود را از عملکرد رسانه صبا، جایگاه رسانه در فضای فرهنگی کشور و همچنین چالشهای موجود در تعامل میان هنرمندان و رسانهها مطرح کرد. او با اشاره به فعالیتهای گسترده صبا در قالب روزنامه، خبرگزاری، ماهنامه و بسترهای مجازی، عملکرد این مجموعه در پوشش اخبار سینمایی را مثبت دانست
او در ادامه، با تأکید بر اهمیت شفافیت در انتشار اطلاعات فرهنگی و هنری، توصیه کرد: «اگر رسانهها با صداقت و شفافیت بیشتری به مسائل فرهنگی بپردازند، میتوانند ارتباط مؤثرتری با مخاطبان برقرار کرده و اطلاعات صحیحتری را منتقل کنند.»
وی درباره مشکلات موجود در گفتوگو میان خبرنگاران و هنرمندان نیز نکاتی بیان کرد و گفت: «بسیاری از هنرمندان تمایل چندانی به انجام مصاحبه ندارند. گاه به دلایل شخصی یا شرایط روحی، یا بهدلیل دغدغههایی که درباره تحریف سخنانشان وجود دارد، از گفتوگو امتناع میورزند.
اوسیوند با اشاره به سختی کار خبرنگاران در این حوزه با شوخ طبعی ادامه داد: بنده نیز بعضاً در شرایطی بودهام که امکان یا تمایلی به گفتگو نداشتهام و اگر میدانستم که یک خبرنگار پشت این خط است، به این تماس پاسخ نمیدادم.
این هنرمند آشنای تلویزیون و رسانه در ادامه به نقش رسانه در ثبت و مستندسازی فعالیتهای هنری اشاره کرد و افزود: رسانه میتواند در معرفی آثار هنری و ثبت آنها بهعنوان بخشی از رزومه و سند هنری افراد نقش مؤثری ایفا کند. این ارتباط دو سویه است و همانقدر که خبرنگار نیازمند این ارتباط است، هنرمند نیز از آن بهرهمند خواهد شد، هنرمندان برای ثبت فعالیتهایشان در تاریخ و ارتباط موثر با مخاطبان به رسانه نیاز دارند.
اوسیوند در ادامه، پیشنهادهایی برای ارتقای سطح محتوای فرهنگی صبا ارائه داد و گفت: رسانه صبا از معدود رسانههای باقیمانده در حوزه فرهنگ و هنر است، این مسئله وظیفه را برای این رسانه سنگین میکند. پرداختن به تاریخ سینمای جهان، تحلیل فیلمهای کلاسیک، گفتوگو با پژوهشگران و اساتید حوزههای بازیگری و کارگردانی و انتشار مطالب آموزشی، میتواند جایگاه رسانه صبا را در میان علاقهمندان جدیتر و محققان هنر مستحکمتر کند.
او در پایان با تحسین تداوم فعالیت رسانه صبا در سالهای گذشته اظهار داشت: در شرایطی که بسیاری از رسانهها در ادامه مسیر با دشواری مواجه شدند، صبا توانسته جایگاه خود را حفظ کند. این استمرار، ارزشمند و نشاندهنده همت و تعهد دستاندرکاران آن است. امیدوارم این مجموعه بتواند همچنان در خدمت فرهنگ و هنر این سرزمین باقی بماند.