حبیب علوانی در گفتگو با صبا:
سفری گرم از ایتالیا تا خوزستان
مستند آدریانا، داستان فلامینگویی است که از تالاب کوماچیو ایتالیا (دلتای پو) با طی کردن مسافتی در حدود ۳۵۷۷ کیلومتر برای آشیانه سازی به تالاب بینالمللی شادگان مهاجرت کرده است.
فیلم مستند «آدریانا مسافری از ایتالیا» به کارگردانی حبیب علوانی در هجدهمین جشنواره بینالمللی «سینماحقیقت» حضور دارد. فیلم روایتی مستند است از تنوع زیستی و اقلیمی سواحل خوزستان، کلنیهای شکل گرفته در آن و تهدیدهای محیط زیستی پیرامون این سرزمین. این مستند به بهانه حضور فلامینگویی به نام «آدریانا» که برای جوجهآوری از سواحل آدریانیک ایتالیا تا سواحل خوزستان سفر کرده، شکل گرفته است. به بهانه پخش این مستند با کارگردان این اثر به گفتوگو نشستهایم که در ادامه میخوانید.
فعالیت شما در عرصه مستند چگونه آغاز شد؟
فیلمسازی را بعد از طی کردن دوره فیلمسازی در انجمن سینمای جوان اهواز با ساخت فیلم کوتاه انیمیشن هشت میلیمتری «پنج انگشت یک مشت است» شروع کردم اما مستندسازی را از سال ۱۳۶۶ با ساخت مستند هشت میلیمتری «سفر» شروع کردم. اولین مستند تلویزیونیام مستند «گلافی» را در سال ۱۳۷۳ ساختم، اولین مستند حیات وحش و زیست محیطیام یک مجموعه مستند ده قسمتی با نام «پناهگاه» بود که در سال ۱۳۸۸ تهیه و کارگردانی نموده و تاکنون، مجموعه مستند پرندگان ماهی خوار، جزایر پرندگان، ریشههای خلیج فارس، جزر و مد، بوتیمار و در پناه نیزار را تهیه، تصویربرداری و کارگردانی کردهام. در این چهار دهه بی وقفه مستندسازی را ادامه دادم و تاکنون بیش از سی فیلم کوتاه، پنج فیلم نیمه بلند، سه فیلم بلند و پانزده مجموعه مستند تلویزیونی تهیه، تصویربرداری و کارگردانی کردهام. خوشبختانه اکثر آثارم در جشنوارههای مختلف داخلی حضور داشته، تعدادی از آنها جایزه گرفته و همگی از شبکههای مختلف ملی و استانی پخش شدهاند .
این مستند به چه موضوعی میپردازد؟
مستند آدریانا، داستان فلامینگویی است که از تالاب کوماچیو ایتالیا( دلتای پو) با طی کردن مسافتی در حدود ۳۵۷۷ کیلومتر برای آشیانه سازی به تالاب بینالمللی شادگان مهاجرت کرده. سالهای حضور آدریانا در تالاب بینالمللی شادگان و مشاهده تنوع زیستی و اقلیمی سواحل خوزستان و همچنین مشکلات محیطی زیستی موضوع فیلم را تشکیل میدهد.
آشنایی شما با سوژه به چه شکل بود؟
سال ۱۳۹۹ که مشغول تصویربرداری از کلونی فلامینگوها در حوالی خورها و تالاب بینالمللی شادگان بودم فلامینگویی را مشاهده کردم که پلاک آبی رنگی بر روی پای راستش بسته شده بود، با انجام تحقیقات و کمک کارشناسان محیط زیست متوجه شدم که این فلامینگو از دلتای پو آمده و پلاک گذاریاش کار آقای نیکولا باجتی از اهالی بولونیای ایتالیا است من هم از طریق فضای مجازی با آقای نیکولا ارتباط برقرار کردم و از همان سال جرقه ساخت مستندی در خصوص این فلامینگو به ذهنم رسید. آقای نیکولا هم از ساخت این مستند خیلی استقبال کردند و تمام اطلاعات و زندگی نامه این فلامینگو را در اختیارم گذاشتند، حضور نیکولا هم در فیلم کمک شایانی به داستان فیلم کرد و بابت این همکاری صمیمانه از ایشان تشکر میکنم.
در زمینه تهیه و تولید و سرمایهگذار کار چگونه پیش رفت؟
کار تصویربرداری و تولید مستند آدریانا را در ابتدا با هزینه شخصی و به صورت مستقل شروع کردم که بعد از پنج سال و پس از اینکه رافکاتی از کار تهیه کردم مرکز گسترش فیلم را دید و پسندید و با من قرار داد تولید بست و اکنون این اثر متعلق به مرکز گسترش است و من هم بابت این حمایت از همه مدیران مرکز صمیمانه تشکر می کنم و امیدوارم که فیلم خوبی شده باشد و با ساختن یک اثر عالی پاسخ حمایتهای آنها را داده باشم.
هنوز دیدگاهی منتشر نشده است