کارن همایونفر در گفتگو با صبا:
عنوان و جایزه، هنرمند را متعهد نمیکند
عنوان و جایزه، هیچ کسی را متعهد نمیکند، هنرمند باید از قبل متعهد باشد. تعهد را نمیتوان ایجاد کرد، باید متعهد بود. اما در مجموع، این جایزه کار را برای من سختتر میکند.
سمیه خاتونی– اختتامیه هفته هنر انقلاب مورخ ۳۱ فروردین ماه، سال جاری در حوزه هنری برگزار شد. در آئین این اختتامیه نامزدهای «چهره سال ۱۴۰۳ هنر انقلاب اسلامی» متشکل از گلستان جعفریان برای انتشار تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «پاییز آمد» و ۱۳۵ بار تجدید چاپ این کتاب، محمد حمزهزاده برای خلق مجموعه کتاب «قصههای دلستان و گلستان»، محمدرضا دوستمحمدی برای خلق پرتره فرماندهان شهید جبهه مقاومت و مشارکت فعال در رویدادهای هنری و مربیگری برای هنرمندان جوان، محمد رسولی برای خلق اشعار بهنگام و موثر در هنگامه نبرد طوفانالاقصی و کارن همایونفر برای خلق آلبوم «سیدالامه»، مورد تقدیر قرار گرفتند که در نهایت کارن همایونفر هنرمند حوزه موسیقی به عنوان چهره هنر انقلاب در سال ۱۴۰۳ انتخاب و معرفی شد. روزنامه صبا با برگزیده نهایی این رویداد گفتوگویی انجام داده، که در ادامه میخوانید.
کارن همایونفر، هنرمندی است که تمامی عمر خود را صرف هنر موسیقی کرده است و رسم نام او در ذهن ما ایرانیان در تیتراژ سریالها و آثار سینمایی متعدد و درخشان مانده است. او تا کنون آهنگسازی ۱۰۰ پروژه سینمایی و حدود ۵۰ اثر تلویزیونی و… را بر عهده داشته است که از این میان میتوان به سریال «پلیس جوان»، «تنهایی لیلا»، «صاحبدلان» و همچنین آثار سینمایی «بادیگارد»، «موسی کلیم الله» و… اشاره کرد. تنوع سلیقهای در آهنگسازی همایونفر با یک تم آشنا سبب شده است که مخاطب موسیقی دوست ایرانی، رنگ و بافت موسیقی او را در آثار متنوع و متعدد، تشخیص دهد. وی به تازگی با ساخت آلبوم «سیدالامه» که ادای احترامی است به شهید سیدحسن نصرالله، موفقیت درخشانی را در ساخت آثار موسیقی با روحیه انقلابی رقم زد و عنوان «چهره سال هنر انقلاب» را در هفته هنر انقلاب از آن خود کند.
فکر میکنید این جایزه به پاس زحمات شما در طول سالهای فعالیت متداومتان در هنر موسیقی است و یا حاصل کوشش شما در خلق آلبوم«سیدالامه» است؟
من فکر میکنم که اثر خوب نتیجه مطالعه زیاد، کار زیاد و عشق است و این کوتاهترین راهی است که میتوان از طریق آن در هر رشته و هنری به نتیجه رسید.
درآلبوم «سیدالامه» علاوه بر بار انقلابی و سلحشوری، حزن و اندوهی تاثیرگزار وجود دارد، چگونه این دو ساحت به صورت موازی در قطعات موسیقی این آلبوم وجود دارند؟
به نظرم کار یک هنرمند در هر شاخه و رشتهای با خلق اثر، تمام میشود و الصاق متن و یا توضیح نمیتواند جای آن را بگیرد. همه چیز همان ارتباط مستقیم است که مخاطب با اثر برقرار میکند. اگر این قطعه توانسته این بار احساسی را منتقل کند و حزن و اندوه آن درک و شنیده شده، حتما این کار هنری به نتیجه مطلوب خودش دست یافته است.
از ارتباط هفته هنر انقلاب با سید شهیدان قلم سید مرتضی آوینی بگوئید؟
هنر انقلابی هم در مسیر و هم در اشخاص به ظهور و تداوم مییابد و جریانها توسط فردیتهای خاص و صاحب تفکر رقم میخورد. جریانی که شهید آوینی آغاز کرد، تا امروز به صورت گسترده ادامه دارد.
هنر انقلاب از چه مولفه و ویژگیهای برخوردار است که مسیر این هنر را در نسبت به هنرهای دیگر با رویکردی متفاوت و ماندگار رقم زده است؟
به نظرمن هنر انقلاب، چکیدهای از تشیع است و ای کاش چهره مثال زدنیای همانند صلاحالدین ایوبی در جبهه فرهنگ و هنر شیعه وجود داشت تا همه پایتختهای فرهنگی و هنری در غرب را فتح کند. البته که همه هنرمندان که روحیه انقلابی دارند، این توانایی و خصوصیت در آثارشان وجود دارد.
تم خاص و ادامهداری، به شکل موتیف آشنا در جمله آثار شما وجود دارد. سوال من این است که این حس آشنا و غریب، چگونه در هر اثر با بار مضامینی مختلف، خود را نمایان میکند؟
فکر میکنم، زمان و تجربه شنیداری در شکل گیری این احساس دخیل است. من حدود سی و خردهای سال است که افتخار دارم موسیقی خود را به گوش مردم برسانم و چه نعمتی از این بزرگتر که مردم، موسیقی من را میشنوند، لحظات احساسی زیست خود را با آن تقسیم میکنند و موسیقی این خاصیت را دارد که در جزوی از خاطرات صوتی چندین نسل باشد.
در این رویداد، عنوان چهره انقلاب سال را از آن خود کردید، آیا این عنوان در ادامه شما را برای پروژههای آتی متعهد میکند؟
از نظر من عنوان و جایزه، هیچ کسی را متعهد نمیکند، هنرمند باید از قبل متعهد باشد. تعهد را نمیتوان ایجاد کرد، باید متعهد بود. اما در مجموع همانطور که روی سن گفتم، کار را برای من سختتر میکند.