روزنامه صبا

روزنامه صبا

رضا بشیری در گفتگو با صبا:

مهاجرت معضلی جهانی است


تم و مایه فیلم ما مهاجرت است و مهاجرت امروز، نه تنها یک معضل برای ایران بلکه معضلی برای اکثر کشورهای جهان است. ما در این چهار اپیزود تلاش کرده‌ایم که معضلات مهاجرت را از چند زاویه مختلف پیش ببریم.

مریم عظیمی _ فیلم سینمایی «نانوشته» با نویسندگی، کارگردانی و تهیه‌کنندگی امین بخشیان به اکران سراسری سینماهای هنر و تجربه رسیده است. این فیلم با نگاهی عمیق‌تر و چند وجهی به مسائل و چالش‌هایی که مهاجران در مراحل مختلف مهاجرت غیر قانونی با آن مواجه می‌شوند در چهار اپیزود به چهار قصه متفاوت می‌پردازد. در ادامه گفت‌وگوی خبرنگار صبا با مدیر تولید این فیلم را می‌خوانید.

 

لطفا از پیشینه کاری خود در سینما و همکاری‌تان با این پروژه بگویید.

بیش از دو دهه است که در تلویزیون و سینما  فعالیت می‌کنم و در پروژه‌های مختلف سینمایی تلویزیونی سریال مستند به عنوان مدیر تولید حضور داشتم. آقای بخشیان نیز از دوستان قدیمی بنده هستند که مدرک کارشناسی ارشد کارگردانی خود را از انگلستان گرفته و سال‌ها مقیم انگلستان بودند. بر اساس همین رفاقت قدیمی ایشان پیشنهاد این کار را به من دادند و پس از صحبت‌های اولیه، برآورد مالی، انتخاب عوامل و باقی داستان‌ها شروع به کار کردیم و تا این لحظه به لطف خدا هم رفاقت‌مان پابرجا است و هم مراوده کاری داریم و در آثار کوتاه و بلند همدیگر نیز همکاری کرده‌ایم و امیدوارم که در آینده نزدیک فیلم بلند دیگرمان هم به اکران برسد.

مسئله جذب سرمایه و حضور بین‌المللی به چه ترتیب بود؟

همانگونه که مستحضر هستید این فیلم چهار اپیزود دارد که اپیزود اول در ایران، اپیزود دوم در یونان و اپیزود سوم و چهارم نیز در انگلستان و در شهر لندن کار شده است. در مورد سرمایه نیز اما فیلم به صورت مستقل و با سرمایه شخصی پیش رفته علاوه بر این در چند جغرافیای مختلف کار شده و به همین دلیل پروسه تولید آن یک مقدار طولانی شد. فیلم «نانوشته» پیش از دریافت پروانه نمایش در ایران در جشنواره‌های متعدد بین‌المللی شرکت کرد و از جشنواره بخارست جایزه اول بهترین فیلمنامه، بهترین فیلم و بهترین کارگردانی را دریافت کرد و خانم مریم داوری نیز کاندید بهترین بازیگر زن شد. «نانوشته»در جشنواره‌ها و مراسم اختصاصی دیگری که برای فیلم در انگلستان برگزار شد همینطور در هفته فیلم آمریکا مورد تقدیر قرار گرفت بدین ترتیب ما پخش جهانی و بین‌المللی فیلم را نیز انجام دادیم اما از آنجایی که سه اپیزود این فیلم در خارج از کشور می‌گذشت پروسه گرفتن پروانه نمایش فیلم در ایران کمی طولانی شد و فکر می‌کنم حدود ۱۰ ماه زمان برد که فیلم به روز رونمایی و اکران برسد.

استقبال مخاطبان از فیلم و نظر منتقدان داخلی نسبت به فیلم چگونه بوده است؟

به لطف خدا در ۲۰ فروردین مراسم رونمایی انجام و اکران در سطح کشور آغاز شد. به هر حال نانوشته یک فیلم هنر و تجربه است و مخاطب خاص و تعداد سینماها و سانس‌های محدودی دارد که این به نوعی یک رقابت نابرابر بین فیلم‌های سینمایی هنر و تجربه و فیلم‌های سینمایی بدنه و سینمایی تجاری است. اما خوشبختانه در این ۱۰ روزی که اکران آغاز شده بازخوردهای بسیار خوبی داشتیم و عزیزان و مخاطبان فیلم را دیده‌اند و خدا را شکر همه چیز خوب پیش رفته است. در اکران افتتاحیه منتقدین بسیاری حضور داشتند اما از آنجایی که نقد یک فیلم به صورت بداهه نیست و باید فیلم چندین بار دیده شود و پلان به پلان، سکانس به سکانس و اپیزود به اپیزود مورد نقد و بررسی قرار گیرد با دوستان هنر و تجربه نیز رایزنی‌هایی خواهیم داشت که ان‌شالله در دو جلسه، نقد و بررسی این فیلم انجام شود یک جلسه در سالن چارسو و دیگری در تالار اندیشه برگزار خواهد شد و امیدواریم که از منتقدن گرامی نیز فیدبک و بازخورد خوبی بگیریم.

همکاری گروه هنر و تجربه با شما تا این لحظه چگونه بوده است؟

من بسیار سپاسگزارم و این را واقعاً از صمیم قلب می‌گویم. دوستان در هنر و تجربه مثل آقای حمید مقدم در راس و آقای سفلایی، آقای کاظمی و آقای زادمهر بسیار همراه هستند و به عینه و از نزدیک می‌بینم که این دوستان چقدر زحمت می‌کشند و بستری را فراهم می‌کنند تا فیلم‌های هنر و تجربه و فیلم‌های مستقل دیده شوند اگرچه که کار بسیار سختی است چرا که فیلم‌های گروه هنر و تجربه با دیگر آثار سینمایی در یک رقابت نابرابر هستند حال از لحاظ پروداکشن و هزینه گرفته تا شرایط اکران و تعداد سانس‌ها، همه امکانات و توجهات به سمت سینمای بدنه و سینمای تجاری است و این سوی داستان مغفول واقع شده است. اما خدا را شکر با تلاشی که این عزیزان انجام می‌دهند امیدوارم که اتفاقات بسیار خوبی برای فیلم‌های هنر و تجربه و فیلم‌های مستقل بیفتد

سال‌هاست که به فیلم‌های اجتماعی این نقد وارد می‌شود که در حال سیاه نمایی هستند و این نقدها زمانی شدیدتر می‌شود که از سمت جشنواره‌های خارجی مورد تقدیر و استقبال قرار بگیرند شما به عنوان کسی که مدت‌هاست در این عرصه فعالیت می‌کنید آیا رویکرد جشنواره‌های خارجی را اینگونه می‌بینید یا اینکه این یک نگاه یکسویه به رویکرد جشنواره‌های خارجی است؟

تم و مایه فیلم ما مهاجرت است و مهاجرت امروز، نه تنها یک معضل برای ایران بلکه معضلی برای اکثر کشورهای جهان است. ما در این چهار اپیزود تلاش کرده‌ایم که معضلات مهاجرت را از چند زاویه مختلف و در چند داستان مختلف که با یک نخ تسبیح به هم وصل هستند پیش ببریم و سعی کردیم این معضلات و مشکلات فرهنگی، هویتی، عاطفی، قانونی و… را در عرض ۹۰ دقیقه نشان دهیم که امیدوارم مقبول واقع شود. در بحث جشنواره‌ها فکر می‌کنم که به صورت عام اینگونه نیست که اگر در فیلم‌های اجتماعی سیاه نمایی شود بیشتر مورد توجه قرار بگیرند. مخاطبان نیز خواهند دید که داستان فیلم ما سیاه نمایی نیست اما یک سری فیلم‌های به خصوص نیز هستند که با سیاه‌نمایی می‌خواهند به مذاق آنور آبی‌ها خوش بیاید. خوشبختانه فیلم ما از این موضوع مستثنا است و ما سعی کردیم یک مسئله اجتماعی را در قالب هنر و تصویر نشان داده، بازگو کنیم.

به نظر می‌رسید «نانوشته» با توجه به این که مسئله مهاجران غیر قانونی را در مرزهای جغرافیایی متفاوتی بررسی می‌کند و نگاهی چند جانبه به موضوع دارد توانسته خود را از این اتهام مبرا کند؟

بله، ما در حد توان سعی کردیم این گونه باشد. به هر حال مسئله مهاجرت یک تو در توی بسیار پیچیده است و آقای بخشیان به عنوان نویسنده کارگردان و تهیه کننده فیلم تمام تلاششان را کرده‌اند که حق مطلب ادا شود امیدوارم که به مذاق عزیزان خوش بیاید از کار لذت ببرند و مقبول واقع شود.

هنوز دیدگاهی منتشر نشده است